-->

Meer werkzoekenden hebben interviews met computers

Meer werkzoekenden hebben interviews met computers.lelemuku.com.jpg

 WASHINGTON, LELEMUKU.COM - Online diensten die computers gebruiken om werkzoekenden te interviewen, werden tijdens de coronacrisis in toenemende mate door bedrijven gebruikt. Maar de technologie roept vragen op over de vraag of een machine iemands persoonlijkheid en reacties voor een camera correct of eerlijk kan beoordelen.

Dana Anthony is een werkzoekende die dergelijke interviews heeft meegemaakt. Een daarvan was vorig jaar voor een deeltijdbaan bij Target. De dag na het interview kreeg ze een e-mail waarin stond dat ze niet was gekozen.

In een gesprek met The Associated Press zei Anthony dat ze niet wist waarom ze zo snel uit de overweging werd genomen. Ze had geen idee hoe het gesprek was verlopen. Ze zei dat dit komt omdat ze tijdens het proces geen menselijke feedback kreeg.

In haar afwijzingsmail van Target stond: "We kunnen geen specifieke feedback geven over uw kandidatuur." Anthony werd in december afgewezen voor een andere baan nadat hij weer een online sollicitatiegesprek had afgerond.

Eén interviewsysteem wordt beheerd door een bedrijf genaamd HireVue, een van de toonaangevende bedrijven in het veld. In het verleden gebruikte het in Utah gevestigde HireVue kunstmatige intelligentie (AI)-methoden om de persoonlijkheid en beroepsvaardigheden van een werkzoekende te beoordelen. Het deed dit door tijdens het interview de uitdrukkingen op het gezicht van een persoon te observeren.

Maar na hevige kritiek op de wetenschappelijke effectiviteit van haar claims en de mogelijkheid van oneerlijkheid, kondigde HireVue eerder dit jaar aan te stoppen met het gebruik van die methode. Het op AI gebaseerde systeem van het bedrijf houdt echter nog steeds rekening met spraak- en woordkeuzes bij het beoordelen van de persoonlijkheid en vaardigheden van een kandidaat.

HireVue hielp bij het creëren van een markt voor "on-demand" video-interviews. Bedrijven die de diensten gebruiken, zijn onder meer de winkels Target en Ikea, technologiebedrijven zoals Amazon en banken zoals JP Morgan en Goldman Sachs. Bedrijven in de olie- en reisindustrie, en zelfs schoolsystemen, hebben ze gebruikt.

De Associated Press (AP) sprak met verschillende werkgevers die de technologie gebruiken, maar de meesten wilden er niet over praten.

HireVue-chef Kevin Parker vertelde de AP dat zijn bedrijf ervoor zorgt dat zijn technologie niet discrimineert op basis van zaken als ras, geslacht of iemands spreekaccenten. Hij zei dat zijn systemen, die spraak omzetten in tekst om beslissingen te nemen over beroepsvaardigheden, beter kunnen presteren dan menselijke interviewers.

"Wat we proberen te vervangen, is het instinct van mensen", zei Parker tijdens een video-interview.

HireVue zei dat het in 2020 meer dan 5,6 miljoen mensen over de hele wereld heeft geïnterviewd. Supermarktbedrijven gebruikten het om elke dag beslissingen te nemen over duizenden werkzoekenden, aangezien de vraag naar werknemers tijdens de pandemie toenam.

Andere diensten zoals Modern Hire en Outmatch zijn begonnen met het aanbieden van hun eigen video-interviews en AI-tools. Op zijn website zegt Outmatch dat het streeft naar het meten van "de onmisbare soft skills die uw kandidaten en werknemers nodig hebben om te slagen."

HireVue merkte op dat de meeste bedrijven waarmee het samenwerkt, de op AI gebaseerde aanbevelingen van het bedrijf niet echt gebruiken. Het schooldistrict van Atlanta gebruikt bijvoorbeeld HireVue sinds 2014, maar zegt dat het afhankelijk is van 50 menselijke recruiters om opgenomen interviews te beoordelen.

Target zei dat de pandemie ertoe leidde dat persoonlijke interviews werden vervangen door HireVue-interviews. Maar het vertelde de AP dat het zijn eigen medewerkers gebruikt - niet de AI-methoden van HireVue - om opgenomen video's te bekijken en beslissingen te nemen.

Maar dat was Anthony niet duidelijk toen ze voor haar computer ging zitten om de interviews af te ronden. "Ik begrijp dat bedrijven of organisaties meer bewust proberen te zijn van de tijd en de financiën die ze besteden als het gaat om werving," zei ze.

Maar Anthony, die een master in communicatie heeft, zei dat de interviews haar ongemakkelijk maakten over wie of wat haar beoordeelde. (Bryan Lynn| VOA)

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel



Simak berbagai berita pilihan dan terkini dari Lelemuku.com selain "" di Grup Telegram Lelemuku.com. Klik link https://t.me/lelemukucom kemudian join/bergabung. Pastikan Anda sudah menginstall aplikasi Telegram di ponsel.

Lelemuku.com - Cerdaskan Anak Negeri


Iklan Bawah Artikel