-->

Afrikaanse landen sturen troepen om de opstand in Mozambique aan te pakken

Afrikaanse landen sturen troepen om de opstand in Mozambique aan te pakken.lelemuku.com.jpg

MAPUTO, LELEMUKU.COM - Zuid-Afrikaanse landen hebben woensdag de inzet van troepen naar Mozambique goedgekeurd om het land te helpen bij het bestrijden van een escalerende opstand die verband houdt met de Islamitische Staat die de stabiliteit in de relatief vreedzame regio bedreigt, zei de uitvoerend secretaris van het blok.

De 16-koppige Southern African Development Community (SADC) worstelt met de vraag hoe te reageren op het conflict, dat begon in oktober 2017 en sindsdien aan alle kanten duizenden heeft gedood.

Bijna 800.000 mensen zijn ontheemd en door de gevechten is een gasproject van $ 20 miljard onder leiding van oliegigant Total tot stilstand gekomen.

SADC heeft ingestemd met de inzet van zijn standby-troepenmacht, zei Stergomena Lawrence Tax, die een communiqué voorlas na een bijeenkomst van de leiders van het blok in Maputo, de hoofdstad van Mozambique. De stand-bymacht maakt deel uit van een regionaal defensiepact dat militair ingrijpen mogelijk maakt om de verspreiding van conflicten te voorkomen.

Het communiqué gaf geen verdere details over hoeveel troepen erbij betrokken zouden zijn, wanneer ze zouden worden ingezet of wat hun rol zou zijn, en voegde er alleen aan toe dat humanitaire hulp moet worden gekanaliseerd naar de meest behoeftigen.

Het besluit maakt een einde aan maanden van overleg en onenigheid binnen het blok over wat nodig is om een ​​opstand te stoppen die het eerste jihadistische front van zuidelijk Afrika dreigt te openen.

Terwijl sommige leden, zoals Zuid-Afrika, hebben aangedrongen op militaire actie, waren anderen naar verluidt terughoudender. De president van Mozambique, Filipe Nyusi, is van oudsher resistent tegen buitenlandse laarzen op de grond. (Manuel Mucari| Reuters/VOA)

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel



Simak berbagai berita pilihan dan terkini dari Lelemuku.com selain "" di Grup Telegram Lelemuku.com. Klik link https://t.me/lelemukucom kemudian join/bergabung. Pastikan Anda sudah menginstall aplikasi Telegram di ponsel.

Lelemuku.com - Cerdaskan Anak Negeri


Iklan Bawah Artikel